Edith Lory

 

 

Mijn naam is Edith Lory en ik beschrijf mezelf graag als een creatieve levensgenieter met een grote nieuwsgierigheid naar waarom de mens doet wat hij doet. Sandrien en ik hebben elkaar leren kennen op een basisschool in Antwerpen, waar we samen het taalbad voor anderstalige nieuwkomers verzorgden. Al snel werden we naast collega’s ook vriendinnen door onze vele raakvlakken en eenzelfde kijk op kinderen en onderwijs.  

Tijdens het kids retreat zal ik vanuit mijn rol als leerkracht en coach werken. Als leerkracht lager onderwijs werk ik nu al 10 jaar met kinderen tussen 6-12 jaar. Hiervan heb ik 8 jaar in het buitenland Nederlandse les gegeven, waarvan ook aan kleuters, jongeren (13-16 jaar) en volwassenen. 

De weerbaarheid en veerkracht van kinderen fascineert me enorm. De kinderen aan wie ik lesgegeven heb, hebben soms al in 4 verschillende landen gewoond in hun jonge leventje! Nu geef ik Nederlands aan anderstalige nieuwkomers met een zeer diverse culturele achtergrond. Zij laten me elke keer opnieuw zien hoe belangrijk veerkracht en weerbaarheid zijn om flexibel te kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en leefsituatie.  

Het zijn levensvaardigheden, die we elk kind zouden moeten kunnen meegeven. Ze zorgen ervoor dat een kind weerbaar is voor verandering en het leven kan ontdekken zonder zichzelf te verliezen. Het is daarom van groot belang dat we kinderen deze vaardigheden aanbieden en ze zo de kans krijgen om een eigen veerkrachtige vertaling te maken.  

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het mijn missie is om kinderen in hun kracht te zetten. Dit doe ik al 10 jaar op verschillende manieren. Maar veerkracht en weerbaarheid centraal zetten is de volgende stap. Deze levensbelangrijke skills worden vandaag de dag nog te weinig als prioriteit gezien. Daarom slaan Sandrien en ik de handen in elkaar om een kids retreat te organiseren waar net deze thema’s centraal staan.